Det er godt set at placere en restaurant midt i Sydbornholms hvide sand omgivet af frodige hybenroser og med en overdådig udsigt over havet. Allerede her vinder Kadeau de første point hos sine forventningsfulde gæster.
Og ja, forventningerne er naturligvis helt i top, når man...sætter sig til bords på øens eneste Michelinrestaurant og hurtigt kan regne ud, at aftenen kommer til at stå i 6.340 kr. for to personer. Det SKAL simpelt hen være perfekt på det niveau.
“Vi dyrker, plukker, gemmer, serverer og elsker Bornholm,” bekendtgør Kadeau i materialet, som gæsterne får med hjem bagefter. Og skaber kunst for øjne og smagsløg, kunne man tilføje.
Denne varme juniaften blev vi forkælet med 17 små, billedskønne smagsoplevelser, som fuldt ud lever op til både Michelin-standard, den velvoksne pris og de høje forventninger. Maden er intet mindre end fantastisk, og det er jo langt hen ad vejen det, vi kommer efter, når vi på 4 timer fyrer en sum af, der kunne have skaffet os en uge på Kreta.
Jeg skal sent glemme de rå sardiner med friskost og blåbær - blød umami i hele mundhulen. Ærter og kaviar, hvor man gudhjælpemig havde pillet det yderste lag af de små ærter, så kun sødme og blødhed var tilbage, parret med de salte fiskeæg. Samme trick havde man brugt med solbærrene - den yderste bitre skal var fjernet, så de forfrosne bær lå blottede og skuttede sig i den lækre gedefløde.
Glaskålen med tynde skiver modne og grønne jordbær, overhældt med en vanedannende sirup, var også mindeværdig. Især minder den smukke, enkle ret om, hvor langt en opfindsom og omhyggelig omgang med ydmyge råvarer rækker. Stor, stor ros til Kadeaus ildsjæle i det åbne køkken.
Vi havde bestilt 1 vinmenu (1.250 kr.) og 1 saftmenu (900 kr.) til maden (2 x 1.950 kr.) og flottede os derudover med hver en Sømarken Spritz med rabarber og hybenrose (2 x 145 kr.) til de 4 startere. Sammenregnet bliver det som sagt til temmelig mange penge, og så regner man jo med, at de storsmilende værter vil kvittere med tilsvarende generøsitet.
Men her halter det på Kadeau. De første tre meget syrerige hvidvine var ikke særligt spændende, det samme gjaldt saftmenuens tre første glas. Herefter øgedes kvaliteten heldigvis. Det gjorde kvantiteten til gengæld ikke. Der blev kun skænket et meget lille halvt glas til hver, og denne beskedne mængde skulle hver gang række til to serveringer. Det er simpelt hen for fedtet, venner.
Også mængden af mad er i den nærige ende. Vi var ganske enkelt småsultne, da vi forlod Kadeau denne aften. Hvorfor ofrer man ikke lidt friskbagt brød eller andet med substans, der kan supplere de forfinende retter?
Tre andre faktorer trækker ned i det samlede regnskab, så karakteren beklageligvis kun når op på 4 pæne stjerner trods den forrygende madoplevelse.
Temperaturen. Der var simpelt hen så varmt i restauranten, at en af os blev utilpas. Og samtlige gæster måtte ud og trække luft mellem retterne. Vi har tilsvarende hørt fra venner, der tidligere har besøgt Kadeau, at de har siddet og småfrosset på kolde dage. I må simpelt hen investere i et klimaanlæg, venner.
Akustikken. Når den lidt påtrængende jazzmusik er skruet mest op, og gæsterne har det sjovest, er det umuligt at få ørenlyd. Jeg måtte konstant bede min ledsager gentage, hvad hun netop havde sagt. Også her er der plads til forbedringer.
Sproget. Ved du, hvad eksempelvis højreb og ramsløg hedder på engelsk? Det gør vi ikke, og det gjorde den ene af de udenlandske tjenere heller ikke. Så det blev til ‘roastbeef’ og ‘herbs’. Ikke særligt tilfredsstillende, når man jo netop kommer for at sætte smagsløgene fri og bagefter drøfte, hvad der skete i munden. Sprogforbistringen i en global tidsalder er et velkendt fænomen, og netop på Michelin-niveau med de mange komplicerede ingredienser bliver gæsten uværgerligt taberen.
Men som sagt: Smagsoplevelserne og omgivelserne er eminente på Kadeau. Vi vil uden tøven anbefale eventyrlystne foodies og lækkermunde at slå sparegrisen i stykker og få en på opleveren på det stolte bornholmske gastroflagskib i det fine, hvide sand.Mere