15 madbyer i verden, som du bare ikke må gå glip af
En af de bedste måder, hvorpå du kan opleve en by, er gennem dens mad. Du vil kunne prøve mad lavet efter traditionelle opskrifter, der er gået i arv gennem årene, prøve fusionsretter, der er formet af lokalsamfundet, og opleve moderne spisekoncepter ledt af den nye generation af kulinariske innovatører.
Uanset om du kan lide at snuble over god streetfood eller spise på den seneste Michelin-restaurant, kan disse 15 kulinariske byer give dig appetit på retter, der er lige så ikoniske som deres vartegn.
Nord- og Sydamerika
1. Hawaii, USA
Selvom det er de fantastiske bølger, den overdådige natur og de smukke strande, Hawaii er kendt for, bør du ikke overse den utrolige madscene. Det unikke køkken er blevet formet af oprindelige kulturer fra Hawaii, Stillehavsøerne og Asien med fokus på frisk fisk og skaldyr, tropiske frugter og andre lokale ingredienser. Start i Oahu, der bredt anses for at være den bedste ø for mad, hvor du finder en blanding af traditionelle spisesteder, eksklusive restauranter og sjove foodtrucks. Oplev lokale grundpiller som Leonard's Bakery og Helena's Hawaiian Food i Honolulu, nyd restauranter med udsigt langs Waikiki strip, eller tag til North Shore for at få dig en gang Matsumoto Shaved Ice og opleve de berømte shrimp trucks.
Ovre på Big Island giver den rige biodiversitet fantastiske lokale råvarer. Tag på en rundvisning i Konas kaffeplantager, macadamianøddefabrikker og havsaltfarme, og se, hvordan disse ingredienser kommer fra jord til bord. Opdag mere af den hawaiianske kultur til et luau (som f.eks dette på Maui), et traditionelt festmåltid og sammenkomst med musik og dans, kulturelle forestillinger og mad som kalua-svinekød, poi (taro-rodpasta) og haupia (kokosdessert).
2. New Orleans, Louisiana, USA
Med sin livlige jazzscene, farverige gader og imødekommende mennesker bør det ikke være nogen overraskelse, at New Orleans' mad er lige så kulørt som byen selv. Byen er kendt for sine smagfulde kreolske og cajun-retter, der har rod i franske, spanske, afrikanske, caribiske og indianske kulinariske traditioner, hvilket kommer til udtryk i kraftige retter som gumbo (tyk gryderet med kød eller fisk og skaldyr samt grøntsager), jambalaya (krydret risret), crawfish etouffee (krebs i en roux-baseret sauce) og beignets (friturestegte kager med flormelis).
Et godt sted at starte er i det franske kvarter, hvor historiske kreolske spisesteder, fantastisk gademad og smarte cocktailbarer hober sig op. Få overblikket på en madtur til fods, hvor du kan prøve lokale retter, komme bag kulisserne og lære om NOLAs bedste madsteders historie.
3. Jamaica, Caribien
Jamaicas mad er et udtryk for fællesskab, og dens sjæl er hjemmelavede måltider og lokale råvarer. Du kan se frem til den slags basisvarer, der gør godt helt ind i sjælen, f.eks. ackee og saltfisk, karryged, Jamaican patties samt ris og ærter. Se, hvordan disse retter tilberedes på Zimbali’s culinary retreat and farm-to-table cooking show, som omfatter en rundtur på gården, et femretters måltid og traditionelt afrikansk trommespil.
Højdepunktet i det jamaicanske køkken må være den saftige jerk chicken, hvor en aromatisk blanding af krydderier masseres ind i kødet, som så grilles over åben ild. Prøv den på populære steder som Scotchies og Boston Jerk Center på en ultimativ jerk chicken-rundtur på Jamaica.
4. Mexico City, Mexico
Mexicos travle hovedstad, Mexico City, byder på en fantastisk blanding af traditionel mexicansk mad og streetfood samt innovative madkoncepter, internationale smagsoplevelser og gourmetrestauranter. Lokale taquerías (tacoboder) og mercados (markeder) byder på fantastisk streetfood – start med Taquería Los Parados og Mercado de Medellin i det trendy Roma-kvarter. Vær på udkig efter den lokale specialitet, taco al pastor, en sød og krydret taco med libanesiske rødder.
Roma-kvarteret er også ved at få sig et ry i gourmandkredse. Når du har fået nok af streetfood, kan du prøve forfinede mexicanske retter kombineret med internationale smagsoplevelser på steder som Rosetta og Maximo Bistrot. Hvis du vil opdage flere kulinariske perler og lære mere om Romas historie, er denne madtur til fods perfekt for dig.
Europa
5. Bruxelles, Belgien
Med en historie, der strækker sig tilbage til det 17. århundrede, har Bruxelles fortjent sin plads som chokoladens højborg. Byen har altid været lig med innovation, når det kommer til chokolade, har sat standarden for chokoladehåndværk og skabt globale brands som Neuhaus og Godiva. Få mere at vide om historien ved at besøge museer som f.eks Choco-Story Brussels, før du spiser (og drikker!) dig gennem byens bedste chokoladesteder på denne chokolade- og øltur rundt i Bruxelles.
Og er der en bedre måde at nyde belgisk chokolade på end med en belgisk vaffel? Prøv den store, rektangulære og sprøde vaffel i Bruxelles-stil på historiske steder som Maison Dandoy, eller prøv at lave din egen til en belgisk vaffel-workshop.
6. Napoli, Italien
Der er ikke noget bedre sted at prøve pizza end der, hvor den stammer fra. Den moderne pizza opstod blandt arbejderklassen i 1500-tallets Napoli, da napolitanerne føjede pålæg til deres fladbrød for at skabe en lækker snack. Hvis du vil have en klassisk napolitansk pizza, kan du ikke gå galt i byen med L'Antica Pizzeria Da Michele, et af de ældste pizzeriaer i Napoli. Du skal forvente en kø udenfor, men du kan tage det helt roligt. Rejsende siger, at det ikke tager mere end 10-15 minutter at nå frem til disken. Du kan også lære at lave din egen pizza fra bunden under vejledning af en mesterpizzakok.
Deltag i denne madtur i Napoli med en lokal guide for at prøve andre napolitanske snacks og syditalienske retter som frittata di pasta (pastaomelet), mens du udforsker historiske seværdigheder som Spaccanapoli, Piazza del Gesu og Santa Chiara-kirken.
7. Athen, Grækenland
Athens mad er det inkarnerede middelhavskøkken, der er kendetegnet ved olivenolie, krydderurter, fisk og skaldyr, korn, mejeriprodukter og nødder. Besøg markeder som Varvakois Agora (det centrale marked) for at få friske lokale råvarer og for at prøve lokale streetfood-specialiteter som souvlaki (grillede kødspyd) og koulouri (brødring drysset med sesamfrø). Her er et tip: Du kan prøve at lave lokale græske specialiteter på dette fire timers madlavningskursus, som omfatter en rundtur på det centrale marked.
Hvis du foretrækker mere traditionelle omgivelser, er der masser af tavernaer rundt omkring i byen, der tilbyder autentisk athensk mad, meze (små deletallerkener) og et glimt af det lokale liv.
8. Barcelona, Spanien
Barcelonas mad er influeret af catalanske kulinariske traditioner og middelhavstraditioner og har dristige, rustikke smage, der opnås gennem brugen af friske råvarer, fisk og skaldyr og kød, der er langsomt tilberedt og grillet til perfektion. En af de bedste måder at prøve det på? Spis tapas, små tallerkener til deling – en hjørnesten i Barcelonas madkultur.
En anden god måde, hvorpå du kan opleve Barcelonas køkken, er gennem byens markeder, der er en integreret del af den lokale madkultur. De lokale besøger markeder som Mercat de Sant Antoni og Mercat de la Boqueria for at få friske råvarer, lokale delikatesser og streetfood. Følg en kok fra marked til tallerken på denne paella-oplevelse, hvor du lærer at lave paella (en ret med fisk og skaldyr) med ingredienser fra markedet.
9. Paris, Frankrig
Paris er en af de byer med flest Michelin-restauranter i verden – kun overgået af Tokyo – og fortjener med rette titlen som verdens gourmethovedstad. Parisiske kokke sætter en ære i at bruge råvarer af høj kvalitet og præcise teknikker – ikke kun på prisbelønnede haute cuisine-restauranter og konditorier, men også på afslappede caféer, bistroer og fødevaremarkeder. Vil du opleve det på egen krop? Træd bag disken, og lær disse kulinariske teknikker fra eksperter, mens du laver baguetter, macaronsog croissanter.
Du kan også tage på en gourmetmadtur omkring det charmerende foodie-kvarter i Montmartre og prøve lokal kød og ost, chokolade og vin, mens du nyder den parisiske atmosfære.
Asien
10. Bangkok, Thailand
Hop på en tuk-tuk (en rickshaw med motor), og tag til dit næste madsted i Bangkok. Det er et af de eneste steder i verden, hvor du kan spise Michelin-streetfood et stenkast fra traditionelle thairestauranter, innovative fusionsrestauranter og caféer med moderne design.
Der er mad at nyde alle døgnets timer, men det er om aftenen, at Bangkok kommer til live. Oplev et natmarked eller populære madgader som Khao San Road, og vælg blandt boder, der sælger thailandsk streetfood til en overkommelig pris som f.eks. leng saap (krydret svinebenssuppe), grøn karry, pad thai (wokstegte nudler) og endda retter i Isan-stil. Du kan udforske mere af Bangkok efter mørkets frembrud på en midnatsmadtur med tuk-tuk, hvor du kan prøve fantastiske spisesteder med lokale favoritter og se vartegn i de sene aftentimer.
11. Kyoto, Japan
Som den tidligere kejserlige hovedstad i Japan har Kyotos mad stærke historiske og kulturelle rødder med raffinerede og delikate smagsoplevelser, årstidens råvarer og en elegant præsentation. En kaiseki afspejler disse egenskaber – et omhyggeligt tilberedt måltid med flere retter, der er kendetegnende for haute cuisine i Kyoto. Du kan forvente en række omhyggeligt tilberedte retter, ofte med årstidens råvarer og en række forskellige tilberedningsteknikker, der får ingrediensernes naturlige smag til at stråle.
Kyoto er også centrum for den traditionelle japanske tekultur. Byen er kendt for sine teceremonier, hyggelige tehuse og matcha af høj kvalitet (grøn te i pulverform). Besøg Arashiyamas sightseeingdistrikt med traditionelle tehuse, matchadesserter og -snacks samt lokalt slik såsom wagashi (rismelskonfekt med bønner og frugt). Få den fulde oplevelse på denne tur, hvor du deltager i en japansk teceremoni iført en traditionel kimono.
12. Hanoi, Vietnam
I modsætning til det sydvietnamesiske køkkens dristige og krydrede smagsoplevelser er Hanois mad mere subtil og delikat og fremhæver den naturlige smag af lokale ingredienser med lette supper, friske krydderurter og enkle krydderier. Bun cha er indbegrebet af en Hanoi-ret, der passer beskrivelsen perfekt: en nudelret, der fremhæver de grillede svinekødbollers røgede smag ved at kombinere dem med en let dip.
Det travle gamle kvarter og det franske kvarter er de steder, du skal tage til for at prøve streetfood og andre lokale specialiteter som banh cuon (dampede risruller med svinekød og svampe), pho i sydlig stil (nudelsuppe) og cha ca la vong (grillet gurkemejemarineret fisk). Se alt det bedste, Hanoi har at byde på, på denne streetfood-tur til fods, hvor du kan prøve en anden lokal favorit: æggekaffe.
13. New Delhi, Indien
New Delhis madscene afspejler ikke kun byens dybe kulturhistorie men også den moderne indflydelse, der kommer af at være en stor international hovedstad. Her finder du traditionelle Mughlai-retter og farverig streetfood samt moderne indiske spisesteder og gourmetrestauranter. Start med byes mest berømte kulinariske eksportvare – butter chicken – en Mughlai-ret, der er blevet populær for sin lækre og smørfyldte tomatbaserede karrysovs. Sjov detalje: Moti Mahal og Daryaganj, to af Indiens ældste restauranter, udkæmper stadig en butter chicken-kamp om, hvem der opfandt denne højtelskede ret.
Opdag flere lokale kulinariske skatte langs gaderne i Old Delhi på denne streetfood-tur, hvor du kan prøve lokale snacks som jalebi (friturestegt melsnack), chole bhature (krydret kikærtekarry) og lassi (yoghurtdrik) og udforske Khari Baoli, Asiens største krydderimarked.
Mellemøsten
14. Istanbul, Tyrkiet
Med sin fantastiske beliggenhed på Silkevejen er Istanbuls mad en smuk blanding af forskellige kulturer, hvilket fører til de rige og aromatiske smagsoplevelser, som byens køkken er blevet kendt for. Du kan få mere at vide om den europæiske og asiatiske indflydelse på Istanbuls mad på denne madtur uden for de typiske turistområder eller udforske populære krydderimarkeder som Misir Carsisi for at se, hvor de lokale tager hen efter krydderier, tørret frugt, nødder og andre ingredienser.
Når du er i Istanbul, må du ikke gå glip af chancen for at opleve en traditionel kahvalti, eller tyrkisk morgenmad. Selvom det er et værdsat morgenritual i hele Tyrkiet, er en tyrkisk morgenmad i Istanbul usædvanligt overdådig med rigelige mængder af menemen (røræg med tomater) og håndlavede oste. Vælg et sted ved Bosporus-strædet som Mangerie eller Assk Kahve, hvis du er ude efter en morgenmad med udsigt.
15. Marrakech, Marokko
Marrakesh' køkken er kendt for sin harmoniske blanding af søde og salte smage, der giver maden en karakteristisk aromatisk smag. Smag på nogle af de bedste lokale retter som b'stilla (krydret sødt brød), harira (suppe med tomatbase) og tangia (langsomt tilberedt kødret) på denne autentiske marokkanske madtur, som afsluttes med en ekstravagant treretters traditionel middag. Du kan også lære at lave disse retter selv på et halvdagsmadlavningskursus med en lokal kok.
Du må heller ikke gå glip af et besøg på en traditionel souk. Disse travle udendørs markedspladser som Djemaa el-Fnaa og Souk Semmarine byder ikke kun på lækker streetfood, men også på tekstiler, keramik, kosmetik og andre lokale varer.